Benamputeret indtog Nordkraft

Af Line Damgaard, Sahva.
Foto: Michelle Dupont Molin

 

Med en smittende entusiasme og nysgerrighed fik 16 ben amputerede mulighed for at prøve kræfter med alt fra balancegang til klatrevæg - og dans a la John Travolta - da Sahva inviterede til sportsdag i DGI-huset i Nordkraft, Aalborg den sidste weekend i januar 2012.

Det var ikke første gang, Sahva afholdt sportsdag for ben amputerede, men det var første gang i Aalborg. Geografien viste sig dog ikke at være nogen begrænsning, da der var deltagere fra hele landet.

 

Stavgang, trampoliner og klatrevæg

Programmet for dagen var spækket med aktiviteter. Gangtræning, stavgang, klatring, dans, trampolin. Noget for enhver smag og ethvert niveau. De 16 deltagere fra 18 – 71 år var en skøn blanding af alt fra garvede protesebrugere, som har haft benprotese det meste af livet, til ny amputerede med blot få måneders erfaring.

Du kan vælge at bruge 10 minutter på træning om dagen, eller du kan have ondt i ryggen 24 timer i døgnet” (fysioterapeut Steffan W. Christensen),  som sammen med andre stærke Sahva folk skabte en skøn dag i Ålborg.

 

Løb med særlige proteser

Et sted i hallen var der mulighed for at skrue et løbeben på sin protese. Det er en særlig let udgave af en protesefod, som mest af alt minder om en kraftig fjeder af kul.

Her gav den erfarne sprinter, Daniel Wagner Jørgensen, som selv er ben amputeret, tips og gode råd til bedre løb. Daniel Wagner Jørgensen mistede sit ene ben efter en trampolinulykke for nogle år siden, men har siden trænet sig så meget op i at løbe med protese, at han nu har kvalificeret sig til de Paralympiske Lege i London til sommer.

 

Træning på hjemme-trampolinen

Daniel Wagner Jørgensen instruerede også deltagerne i trampolinspring, og stort set alle deltagere tog i løbet af dagen mod tilbuddet om at komme op og hoppe lidt. Trampolinen er god balancetræning, som man passende kan fortsætte derhjemme – hvis man da hører til blandt de heldige, der har trampolin i haven.

 

Stavgang kræver energi og kræfter

Tre fysioterapeuter fra Aalborg sygehus, der til daglig står for genoptræningen af ny amputerede, introducerede stavgang som motionsform.

”Jeg fik nogle stænger til stavgang i julegave, og så var det jo perfekt at komme til at lære at bruge dem”, begrundede deltager Ole Lonsdal, 71, sit valg af aktivitet.

Deltagerne i ”stavgang” var meget begejstrede, selvom det ifølge Lea Astrup Bach på 37 var noget hårdere, end det så ud til.

 

John Travolta afsluttede festen

Eftermiddagens aktiviteter blev sluttet af med en god gang ”Travolta”–dans med hjælp fra House of Dance i Aalborg. At danse kan være meget grænseoverskridende; ikke mindst, når man har en protese - for hvordan skal man så gøre?

En super afslutning på en super sportsdag!

LOGO Amputationsforeningen.png