Når fantomsmerter er et problem

Af Annette Hansen

 

I Tyskland har man gennemført flere store undersøgelser om amputerede. Her viser det sig, at ikke mindre end 75% af alle ben amputerede lider af fantomsmerter.

Smerter i et amputeret ben eller en amputeret arm blev allerede beskrevet af den franske krigslæge Ambroise Paré omkring år 1550.

Mange ting er siden forsøgt, men ikke sjældent ender det med, at de plagede patienter tyr til den stille accept af smerte, hvilket er skadeligt for deres livskvalitet.

Fantomsmerter kan ikke kun fremprovokeres af elektrisk stimulation på stumpen, de elektriske stimulationer kan også behandles.

Mange beskriver, at de er meget følsomme over for vejret og ofte begynder de amputerede selv at eksperimentere med nogle løsninger, som fx at omvikle stumpen med aluminiumsfolie.

Firmaet medi fra Bayreuth i Tyskland besluttede derfor at studere effekten af en metallurgisk strik strømpe til stumpen.

Stump strømpen (lineren) var  lavet af Umbrellan®, som kan beskytte mod smerterne ved hjælp af elektromagnetisme.

 

30 amputerede i et forsøg


I studiet indgik 30 ben amputerede patienter. Halvdelen af patienterne fik først test-lineren med Umbrellan® , den anden halvdel fik en almindelig liner.

To uger senere blev der byttet om på de to grupper for at kunne vurdere, om det netop var lineren med metaltrådene indbygget, der havde en effekt, eller om det var linere generelt.
Inden behandlingen blev deltagerne nøje vurderet, og der blev ført daglig dokumentation over fantom smerter, søvnkvalitet og det generelle velbefindende.

 

Resultat
 

Tre ud af de 30 ben amputerede patienter udgik af studiet på et tidligt tidspunkt.
27 fuldførte hele studiet.

Her skrev 22 af de 27 test personer en komplet dagbog med alle detaljer om smerter og søvnkvalitet.

Efter seks uger havde 27 af de 30 patienter gennemført studiet.
Forsøget viste, at 80 % af testpersonerne, som havde fået lineren med Umbrellan®, oftere opnåede en reduktion af smerterne end med ”snyde-lineren”.

Det gjaldt både de kroniske smerter, de daglige smerteanfald, det generelle velbefindende og søvnkvalitet.

 

Medi RELAX produkterne er hjælpemidler, som med det metallurgiske strik Umbrellan® virker mod fantomsmerter og fantomfornemmelser samt smerter i stumpen.

 

Medi liner med Umbrellan® hjalp 80% af deltagerne i det tyske forsøg.

Hjælpemidler fra medi fås i specialbutikker, på sygehuse, hos læger og terapeuter.

 

Nærmeste forhandler

Medi Danmark ApS
Vejlegårdsvej 59
2665 Vallensbæk Strand
Telefon 4655 5620
Kundeservice@sw.dk

 

https://www.medidanmark.dk/

LOGO Amputationsforeningen.png